Thorins TrädgårdKlicka här för att komma till startsidan för Thorins Trädgård Om Thorins Trädgårdar Maila mig Dagens bild Kolla på Sara och Theas foton Från ax till limpa Snygga kombinationer Marits favoriter Klicka här för att komma till startsidan

Piff och Puff

Piff och Puff was here...


I mitt "julhuvud" är alltid julgranarna så täta att man inte ser stammen. De har uppsträvande kvistar som orkar långa dygn med tunga dekorationer. De barrar knappt och luktar gott. Helt enkelt en typisk disneygran.

Ibland letar man dock förgäves. Dagarna före julafton står man där och sliter i de sista granarna. Ingen disneygran i sikte.

Och jag måste medge att jag kan bli julstressad. Men det handlar om några specifika områden. Julgran och julklappsinslagning. Julgranen ska helst vara supertät med väldigt kraftiga grenar. Det är inte lätt att hitta. Symmetrisk. Ännu svårare. Lagom till första advent börjar vi kolla efter den perfekta granen.

Julklapparna ska vi inte prata om. Där finns det inga gränser för hur kreativ jag kan vara när det gäller inslagningen. Och sådant tar tid. Och så ska det vara rim. Och det tar tid. Men det är ju galet roligt.

I år känner jag mig lugn trots att jag knappt har köpt några klappar ännu. Än mindre slagit in dem. Julgranen är på plats. Och Piff och Puff har godkänt den. Jag också. Jag ser inte stammen. Den doftar. Den är symmetrisk.

Igår kläddes granen. Barnen (de tonåringa döttrarna som helt plötsligt blir som barn igen) tar fram lådan med alla julgransdekorationer. Sedan börjar väljandet. Varannan gång plockar respektive dotter ut vilka två kulor som de vill hänga upp ur lådan. Efter en stund är bordet belamrat. "Det där är min hög". Så går det till. År efter år.

Jag älskar traditioner. Nya som gamla.

/Marit, julälskare

32 kommentarer:

 1. Wow! Det är ju en disneygran, fantastiskt tät och fin. Traditioner är trevligt. Ha det gott med fortsatt julstök.

  SvaraRadera
 2. Hallå Inger, visst är den superfin. Jag är så lycklig!! :D

  Marit

  SvaraRadera
 3. Hej! Tack för påhälsningen hos mig. Du har en trevlig blogg med vackra bilder!Läste lite och insåg att jag missat höstsådden av vitlök. Igen.
  Må så gott i juletid.

  SvaraRadera
 4. Hallå Eva, får bara komplettera tillbaka. Gillar temat i din blogg.

  Marit

  SvaraRadera
 5. Julgransinköp är en hel vetenskap. Här är de alltid inslagna (i plastnät) så man int ska kunna se hur de ter sig ut! Täta och symmetriska - absolut! Härligt att höra ännu en som talar varmt för julrim! Vi får bilda en klubb, vi är dessvärre en utdöende ras!

  SvaraRadera
 6. Hej Marit!
  Jag älskar också disneygranar! Tror att det har med min barndom att göra, då jag bodde på en gård med lite skog i "julgransåldern". Under en ganska lång period hade vi perfekta granar varje jul och nu tenderar minnet att göra dem så fantastiska, att få av dagens granar kan leva upp till deras höga standard...
  Må så Gott!
  Ester

  SvaraRadera
 7. Din gran är helt fantastisk! Och det är ju inte ens en Kungsgran. De senaste åren har jag huggit egen gran på en Kungsgransodling. I år blir det nog vanlig gran från en kompis som har en granplantering på sin tomt. Den vill han gärna bli av med, av förklarliga skäl.
  Kram Karin

  SvaraRadera
 8. Wow! Det där ÄR ju en riktig Disneygran!! Vi har inte ens skaffat någon gran än, men till helgen måste det ske. Jag har rätt höga krav, men det är ganska ofta jag får sänka dem och nöja med med fin julig grandoft. :)

  SvaraRadera
 9. Helt klart en disny gran - vi har ingen gran ännu och jag saknar den. Blir lite avundsjuk på din gran, det ser så härlig blandning av det som hänger i den. Här har vi bara guld och rött, snyggt men nte lika charmigt som din du visar.

  Underbar tapet kommer det att bli av maskrosen - tänk vad härkligt att manverkligen kan göra sådant nu själv.

  Grattis till både vinst och bidarg till växthus.

  Jag har Piff och puff idag på migg inlägg
  http://alltkangronska.blogspot.com/2009/12/christmas-traditions.html dock på engelska men kankse kul att se lite på Kalle Anka.

  Önskar dig en GOD JUL och jag ler när jag ser alla dina fint inslagan paket framför mig och alla rimen.
  Här blir det att slå i sent en kväll och bara får gjor det.

  /Maria Berg

  SvaraRadera
 10. Hejsan, tack för besöket! Här har jag ävl inte varit förut?! Så himla fin blogg, nu har jag läst en massa inlägg och sett den ena fina bilden efter den andra. Den starwarsmagnolian var ju bara helt rå.

  Jag länkar hos mig så jag fort hittar tillbaka.

  Emma

  SvaraRadera
 11. Verkligen piff - och även puff!! /Ruben

  SvaraRadera
 12. Snygg gran Marit! Du ligger steget före mig, hoppas kunna hinna med granen i helgen... Så avis jag blir på dig att du går i växthustankar!!! Det är min dröm men tomten är för liten för det just nu, kanske att lekstugan ersätts med ett växthus när de blivit större...
  Ha tde så bra i jul!
  Jenny

  SvaraRadera
 13. Härlig gran. Vi har så lågt i tak att det förstör möjligheterna till en riktigt bra gran!
  Karin

  SvaraRadera
 14. Jättefina julbilder. En riktig piff o puffgran. Och vilken samling av sköna julkulor!

  SvaraRadera
 15. Vilken fin gran! Här är jag för första gången. Underbar blogg du har! Önskar dig en härlig jul :)

  SvaraRadera
 16. Ja det var en riktig fin gran precis som den skall se ut.
  Ha det gott och kom ihåg att det blir jul oavsett vad man gör eller inte gör.
  Annika

  SvaraRadera
 17. Hej Marit!! Minns du mig ?? My Gosh hur trillade jag in här - informationssökaren lever visst sitt eget liv ibland! ATT du är en sådan trädgårdsperson, KUL! Titta gärna in hos mig, superneggot just nu som inte gillar jul och har det lite tufft just nu men men...
  Kram - Camilla - gamla skolkompisen på
  millaflower.blogspot.com

  SvaraRadera
 18. Härlig gran,,jag hittade inte en perfekt i år,,för min man förstår inte vikten av en Piff och Puff gran, efter att jag letat runt fem minuter så tycker han ta nu en dom är likadan,,men så är det ju inte. Fin inspirerande blogg jag har lagt mig som följare så jag hänger med, gillar dina bilder. Tack för kommentaren hos mej.
  mvh Monica på Pepparbacken

  SvaraRadera
 19. Att få 'rätt' gran är inte lätt. Er ser verkligen fin ut. Nu skall vi ta en promenad men sedan skall granen in här också.

  Fortsatt trevlig helg
  Birgitta

  SvaraRadera
 20. Helt perfekt. Den vart jättefin//Britt

  SvaraRadera
 21. Skolad av Julaftonens Disney-filmer skall det "bara vara" en sådan fin gran. Grattis till er.

  Som när vi 40-talister ropar kl 15 på julafton; "skynda barn, nu börjar det!" Men vilka barn eller barnbarn bryr sig idag om tecknad film som man har hela tiden?

  Utvecklingen går framåt men vissa saker består, som en vacker, fin gran. I alla fall till Trettondagen. Sen barrar den och slängs ut. God Jul.

  SvaraRadera
 22. Så fin gran ni har. En riktigt tät en. Här ska ut och letas en minigran som katten inte vill klättra i.

  Ha en bra vecka!
  Kram Ullis

  SvaraRadera
 23. Skulle bara titta in och säga God Jul till dig.
  Jag fick Ernst boken häromdagen som precent eller vad det julklapp må tro, säg inte till någon att jag öppnat den redan.
  Hans tryffel är så god så god så man nästan...
  God Jul på dig
  annika

  SvaraRadera
 24. En härlig gran och visst är det mysigt med traditioner.. =).. tycker de flesta granar blir så fina när allt tingen tangel kommer upp.. då gnistrar o tindrar allt.. =) God JUL önskar jag dig och de dina.. Julkramar/Moa

  SvaraRadera
 25. Kikar in för att önska dig

  ♥♥♥ GOD JUL ♥♥♥
  Kram Ullis

  SvaraRadera
 26. Vilken härlig gran.
  Vill önska dig och dina kära en riktigt God Jul.
  Kram:)

  SvaraRadera
 27. God Jul alla Thorins Trädgårdar <3.

  SvaraRadera
 28. Önskar dig också en riktigt god och vilsam jul. Och tack för alla snälla kommentarer.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 29. Kikar in och önskar dig en fortsatt trevlig julhelg!
  Vår julgran som vi har i år är nog kanske i mesta laget...tyckte faktiskt att det var synd att ta den.

  SvaraRadera
 30. God fortsättning Marit, och framför allt Gott nytt år!!! Hoppas att nästa år blir ett riktigt bra trädgårdsår och att du får "utdelning" på alla spännande växter och träd du planterat under året OCH att vi får fortsätta följa dig här. Jag ser fram emot att få se mina rosa vallmo i rabatten.
  Ha det gott!
  Jenny

  SvaraRadera

Genvägar