Thorins TrädgårdKlicka här för att komma till startsidan för Thorins Trädgård Om Thorins Trädgårdar Maila mig Dagens bild Kolla på Sara och Theas foton Från ax till limpa Snygga kombinationer Marits favoriter Klicka här för att komma till startsidan

Nyinflyttad!

Trädgårdsblogg: Thorins Trädgård
Invandrade herr Juglans från Manchuriet

Han ser inte mycket ut för världen ännu, herr Juglans. Men stammen har karaktär och knopparna antyder att det finns potential att markera revir i trädgården. Han markerar dock med garvsyra vilket inte är så gynnsamt för grannarna som vill växa i närheten. Jag tror dock att vi placerat herr Stenström och herr Juglans precis på lagom avstånd från varandra, så att vi undviker konflikter.

Tanken är att vi ska kunna sitta under hans trygga grenar och njuta av att valnötterna faller ner i huvudet på oss. Men när vi fick trädet visade sig att det var ganska kort. Så kort att våra vänner som beställt en mindre variant trodde att vårt träd var deras. (Vi beställde tillsammans och deras korta träd hade gömt sig bland alla häckplantorna som levererades vid samma tillfälle, se bild nedan)

Nu har vi gjort en liten upphöjning för att snabbare kunna sitta under herr Juglans grenar men det känns nästan onödigt eftersom han kommer att bli galet stor till slut.

Han bifogade en liten kravlista, som den diva han redan är, och krävde mullrik och lucker jord. Inte nog med det, han är även en törstig typ. Skulle kunna tro att Rolf som älskar jästa plommon skulle kunna hitta sin själsfrände i herr Juglans.

Och för att verkligen inte hamna i samma sits som våra grannar som fått 90 procent av sina träd förstörda av rådjursbocken Rune har vi gjort en skitful inhägnad för vår nyinflyttade inneboende.

/Marit, rådjursmotståndare...

Trädgårdsblogg: Thorins Trädgård Trädgårdsblogg: Thorins Trädgård
Trädgårdsblogg: Thorins Trädgård

23 kommentarer:

 1. Pöh!
  Att jag skulle vara en törstig typ är bara elakt förtal som fått ett märkligt genomslag i cyberrymden. Men det där med syra lät ju faktiskt intressant. Det ska ju inte vara fy skit, har man hört. Jag kanske får nosa lite på marken under Valfrid.
  /Rolf

  SvaraRadera
 2. Men hallå Rolf! Nu ska du inte vara tjurig. Det finns till och med bildbevis efter dina härjningar runt om i Europa.

  Jag vill dock inte att du lockar den unge herr Juglans i fördärvet på en gång så du kan väl förlusta dig på annat håll tills han har skaffat lite mer pondus och står ut med en frostnatt i glada vänners lag? Jag har hört talas om ett riktigt gourmeställe i norduppland som kanske kan passa??

  Marit, orolig värdinna

  SvaraRadera
 3. Tack för vänlig inbjudan men... nä tack. Pepparot är ingenting för mig.
  Jag stannar där jag är. Här kan jag sitta under Valfrid (som alltså bor i Norduppland) och ha det lugn och skönt och lukta på zzyran... zzz... zzz...
  /Zzz

  SvaraRadera
 4. Jag hoppas verkligen att han uppskattar eran omsorg och att det inte dröjer allt för länge innan ni kan sitta under tunga grenar och njuta!
  Det är verkligen en diskret inhägnad... ;)

  Må så gott!

  SvaraRadera
 5. Rolf, så du hade redan hittat en trevlig kompanjon. PERFEKT!

  Karin, visst är inhägnaden snygg! Men man skulle kunna fylla den med lite halm så att herrn är extra skyddad men då är jag rädd att det blir ett finfint bo för små ivriga möss. Vitlök kanske kan hålla dem borta???

  Marit

  SvaraRadera
 6. Hej Marit!
  Vi ber om ursäkt för, ja du vet vem.
  Han är lite stingslig så här just innnan han ska snussa. Kul att se att även du förstår att uppskatta "Nordens palm". Vi tror dock inte du behöver skydda herr Juglans så särskilt mycket mot annat än, ja du känner ju honom också. Kylan är inga problem. Mandchurican funkar utan täckning långt upp i zon 5. Vitlök mot möss tror vi heller inte på. Visst, de ogillar vitlök, men inte värre än att de visar sitt förakt genom att flytta demonstrativt på klyftorna.
  /A, ofrivilliga menageriföreståndare

  SvaraRadera
 7. haha, jag älskar rebelliska möss! Då ska jag genast bara använda vitlöksklyftorna till en lagom stor krans att hänga kring halsen nu när halloweenhelgen närmar sig med stormsteg.

  Marit

  SvaraRadera
 8. Spännande att se hur den växer! Vi har liknande burar runt våra äppelträd men av kycklignät, ser ut som om något från rymden har landat. Men Marit, du tror inte de tar toppen... Jag misstror rådjur.

  Karin

  SvaraRadera
 9. Karin, jag har sagt detsamma till min kära man men han vidhåller att de inte når. Men med tanke på hur duktiga de har varit på att massakera träd tidigare är det nog bäst att skydda tupén på herr Juglans... det kan ju faktiskt dyka upp en och annan älg också.

  Marit

  SvaraRadera
 10. Hej Marit!
  Det är nog en bra idé att hägna in hela Herr Juglans. En gång i tiden jobbade jag som parkarbetare och blev tvungen att såga av en trasig gren på en annan herre av samma familj. Det var under vårvintern och definitivt inte rätt tid för beskärning, men jag tänkte att det gör säkert inte så mycket, så jag sågade. Det dröjde inte många sekunder innan det började sippra juglansblod ur såret - och det fortsatte det göra i minst två veckor...
  Ångestfylld körde jag förbi och tittade till den sargade patienten varje dag och tro det eller ej, men han överlevde! Om det berodde på mina böner eller ett starkt hjärta hos Herr Juglans förtäljer inte historien, men jag skulle inte lita på att rådjuren håller sig till JAS-beskärningstiden, om jag var ni...
  Må så Gott!

  SvaraRadera
 11. Kombination av vitlök och lagerblad driver bort det mest negativa enligt gamla healingtraditioner. Kanske t o m möss ogillar den kombon.

  SvaraRadera
 12. Hu... har spanat in bilden länge och väl nu. Hade till och med lite mardrömmar i natt! Visst sitter det nått som hämtat från Ghostbusters på toppen!
  /i

  SvaraRadera
 13. Hallå Ingela, du har ju helt rätt, vad läskigt det ser ut!

  Marit

  SvaraRadera
 14. Vilken dröm att ha plats för nya träd. Jag har planterat ett träd i mitt liv, ett äppelträd som jag tog bort några år senare.

  SvaraRadera
 15. Hej Inger, det är fantastiskt att börja på ett nytt tomt ark och skapa trädgård. Den enda bristen är pengar och tid dock. Man får inte ha bråttom helt enkelt. I mitt huvud är detta en finfin trädgård :D

  Marit

  SvaraRadera
 16. Det är ju tur att träd växer så bra, då gör det inget att de är lite små till en början. inte kul när rådjuren är i farten.

  Kram Ullis

  SvaraRadera
 17. Ett spännande träd minst sagt. Undrar just om det dröjer länge tills ni kan sitta under...
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 18. Ett valnötsträd – vilken dröm! Ett lästips är såklart "Under valnötsträdet" av Anna och Fanny Bergenström, helt underbara recept och bilder!
  Hej hej
  /Ann Marie

  SvaraRadera
 19. Oj oj det ser ut som det står säkert!!!
  Hoppas att det tar sig bra.
  Undrar om vi bloggare får se när du sitter där någon gång?
  Ha det gott
  Annika

  SvaraRadera
 20. Hej Marit,
  Fattar du hur arborarticum kan ha en godsvagn nergrävd i sin trädgård? Gjorde dom så de gamla nordupplänningarna, att de snor hela tågvagnar??? Att vissa snor ur sin egen butikskassa och sedan anmäler det som stöld, har jag hört talas om, men han åkte visst dit - men att sno tågvagnar, där går väl ändå gränsen!!! /Ruben

  SvaraRadera
 21. Lycka till för det är ett underbart träd. Har haft mitt i tio år och nu är det väldigt stort och väldigt omfångsrikt, men, men...har aldrig burit fram frukt, inte ända fram i alla fall.

  SvaraRadera
 22. Hallå, knack knack
  Det är för lite humor bland bloggarna. Nu får du göra en insats, annars somnar jag! ;-) /Ruben

  SvaraRadera
 23. Hallå Ruben!!!!!!!! I´m back.

  Marit

  SvaraRadera

Genvägar