Thorins TrädgårdKlicka här för att komma till startsidan för Thorins Trädgård Om Thorins Trädgårdar Maila mig Dagens bild Kolla på Sara och Theas foton Från ax till limpa Snygga kombinationer Marits favoriter Klicka här för att komma till startsidan

Manna från himlen

Thorins Trädgård - en trädgårdsblogg
Skördetid

Nej, det är inte kaffebönor ni ser på bilden, men likväl lika uppskattade.

Alldeles nyss tog mannen och jag en kort promenad (med tydligt syfte) i Klosterparken i Enköping. Där står nämligen en Juglans mandshurica 'Manchurisk valnöt' som vi ville betyga vår vördnad för. (läs kolla om det fanns några valnötter att plocka). När vi ändå var i området ville vi även buga oss för den fantastiska trädpionen Paeonia Jishanensis 'Jishanbuskpion'. (läs plocka fröer)

Och vi var där i perfekt tid, nu hade det ramlat ner mogna fröer på marken. Under funkiorna låg det "kaffebönor" lite här och där, tillsammans med en hel del snäckor. Valnötskapslarna låg överallt.

UNDERBART! MANNA FRÅN HIMLEN!

Vi bugade oss även för ett vanligt valnötsträd, inte att förakta. Skillnaden mellan nötterna är storleken och jag hittade denna beskrivning om den Manchuriska Valnöten hos bloggaren Slottsträdgårdsmästaren. Nedan ser ni valnötterna bredvid varandra...

Nu ska jag försöka få dessa souvenirer att bli något. Jag har Annika Christensens kommentar om pionen i huvudet "Min buskar är fortfarande så små så de bär bara en blomma på varje. Men om 10 år blir det nog bra". Och då är detta bara frön. Men den som väntar på något gott...

Marit, med uppsträckta händer...

16 kommentarer:

 1. Följer med spänning groningsprocessen - själv har jag försökt få pionfrön att gro...utan att lyckas. Så tips mottages tacksamt.
  Katarina

  PS Visst är de så - höstanemoner skall planteras på våren.

  SvaraRadera
 2. Hallå Katarina och alla andra, jag tar gärna emot tips själv också. :D

  Marit

  SvaraRadera
 3. De va inte illa, vilka lyckostar ni är:)
  Kram

  SvaraRadera
 4. Jag har hört att man skall fila lite på skalet.
  Vet en man som sådde som till sist slängde ut dem under ett träd. Så där efter 2 år.
  En vacker dag när han kom år 3 så hade han massor av plantor.
  Misströsta ej.. läs pionboken av Eva Robild där skriver hon precis hur det var att vänta 7år tror jag att det var.
  Trädgårdsfolk är tålmodiga har jag hört.
  Ha det gott
  annika

  SvaraRadera
 5. Oj, fick nästan en chock. Läste "Manne från himlen", tänkte: Har hon startat en egen cirkus med Manne nu också!?!? Marit och Manne, låter ju som det perfekta teamet för lite skoj i manegen!! /Ruben

  SvaraRadera
 6. Så pionfrö! Bästa hobbyn för den extremt tålmodige! Det är faktiskt hur lätt som helst - ner med fröna i en jordbytta och glöm bort dem. Så nu, och första grodden visar sig våren 2011. Första året blir det bara en liten rot, första hjärtbladen kommer året därefter. Blomning sisådär sex-sju år efter sådd ;-D (och vi skämtar faktiskt inte ens den här gången - helt trist seriösa). Den där Jishan är vi faktiskt en smula avundsjuka på - ser fantastisk ut. Manchurisk valnöt är också en favvo - men vi fegade ur och köpte oss ett exemplar från plantskola (vår äldsta och största valnöt faktiskt) - en snygging, som gör skäl för smeknamnet "Nordens palm".

  Fotona fick det att börja klia frenetiskt i sånings-tarmen. Arrrghhhh det finns inte plats för mer grejer JU!!!

  SvaraRadera
 7. Jag fick faktiskt några pionfrön att gro :D....men sen glömde jag dem ;(.....men skam den som ger sig, har pillat ner några nya i år.

  SvaraRadera
 8. Alltid lika kul att läsa dina kommentarer... Ruben & Rolf, Marit & Manne - här är det ju rena cirkusen!!! Vilken lyx att ha en "egen park" att strosa i och hitta souvernier. Har nog tyvärr inte tålamod att vänta 7 år men visst, den som väntar på något gott väntar aldrig för länge...
  Ha en toppenvecka, kram jenny

  SvaraRadera
 9. To late SuperJenny, jag har redan lagt in en kaffeböna i ditt kuvert. Så nu är det bara att prova och vänta! :D

  Marit

  SvaraRadera
 10. Och Ruben, vad ska jag säga, Manne och jag har planer på att joina den nystartade cirkusen i norduppland. Frågan är bara vad jag ska uppträda med för nummer?

  Marit

  SvaraRadera
 11. Alltid roligt att titta in här hos dig :) Det är roligt att plocka fröer och en utmaning att få dem att gro - tänk dig lyckan om 10 år när första blomman visas ;)
  Spännande med Valnötsträd, jag köpte en stickling i skåne i somras, ingen aning vilken sort men det växer på bra och skall få komma i backen under veckan. Undra om rådjur gillar att tugga på barken? Hmmm - dags att leta fram odlingsklockan i hönsnät och täcka. Ha det gott, 8`)

  SvaraRadera
 12. Jättekul Marit. Valnötter är en lyx i mellanSverige.
  Jag tror du har hittat förra årets valnötter, utan att låta som en bw. Här på Kungsholmen är dom inte så svart/bruna ännu. Utan färgen är grön och dom ligger i fönstret och väntar på mognad. Har smakat och dom är mjuka innuti.

  SvaraRadera
 13. Hallå Lilian, vi tog loss flera stycken från mer grönt skal så det är nog en blandad komplott. Men ålder ska inte hindra oss från förökning :D

  Marit

  SvaraRadera
 14. 10 år, vad gör det, go for it!!

  SvaraRadera
 15. Lustigt - idag har jag min Valnöt på bloggen. Kul att få se hur eventuella nötter kommer att se ut.
  I våras hade den hängen för första gången och några blommor, men tyvärr föll fruktämnena av.

  SvaraRadera

Genvägar