Thorins TrädgårdKlicka här för att komma till startsidan för Thorins Trädgård Om Thorins Trädgårdar Maila mig Dagens bild Kolla på Sara och Theas foton Från ax till limpa Snygga kombinationer Marits favoriter Klicka här för att komma till startsidan

Dagens misstag!

Trädgårdsblogg Thorins Trädgård
1-2-3 och så insåg vi misstaget...

Idag beslutade mannen och jag för att vinterbona den ena betonglådan. Den har varit sorgligt eftersatt i år och är nog, när jag tänker efter, orsaken till att jag muttrar "det har varit ett dåligt odlingsår". De ståtliga icke-blommande solrosorna har varit en fröjd att se, trots avsaknaden av blommor. Men var kom de ifrån, vi har inte sått dem.

Efter en lugn förmiddag tog jag sekatören i ena handen och superkorgen i den andra och vandrade bestämt ut till lådan. Nu skulle solrosskyddet ner!

Efter en stunds idogt arbete upptäckte vi att rötterna hade knölar. Mannen var inte sämre än att han snabbt hoppade in till datorn för lite googling. RACKARNS! Jordärtskockor.

Och när ska jordärtskockor skördas? JO, helst på våren. Eller i vilket fall som helst, sent på hösten. Den 6 september kan inte ens med god vilja betecknas som "sent på hösten".

Nu sitter vi med en skön hög med jordärtskockor. Små men naggande goda.

Betonglådan är vinterbonad med frigolitskivor och vi ska putta ner resterande jordärtskockor som inte hamnar i soppan. Nästa år, det bästa odlingsåret någonsin, ska erbjuda en enorm skörd av jordärtskockor! Eller kommer de år 2011? PÅ VÅREN? Lådan är i alla fall paxad. För ståtliga jordärtskockans ståtliga stammar och eventuella fantastiska knölar.

Imorgon! Då ska vi hämta bajs. Hästbajs. Botten är nådd och nu ska det fyllas på så att det inte blir "skitkallt"i lådan i vår. Frigolit och bajs är receptet. Idag har vi fyllt på med kaninbajs. Det kan ju inte vara lika bra som hästbajs, eller??

Fridens.

/Marit
Trädgårdsblogg Thorins Trädgård Trädgårdsblogg Thorins Trädgård
Trädgårdsblogg Thorins Trädgård Trädgårdsblogg Thorins Trädgård
Trädgårdsblogg: Thorins Trädgård jordärtskocka
Trädgårdsblogg Thorins Trädgård Trädgårdsblogg Thorins Trädgård
Trädgårdsblogg Thorins Trädgård

15 kommentarer:

 1. VEM stack ner spaden, nästan får vi hoppas, genom/farligt nära presenningen?? Visserligen kan man bli upphetsad av jordärtskockor på oväntade platser, men ändå - lite behärskning får man ändå iaktta! För övrigt, precis rätt tid att skörda och soppan kommer ett bli som en dröm, det är jag säker på! /Ruben

  SvaraRadera
 2. Aha, en jordärtskocksspecialist i faggorna. ÄNTLIGEN! Ge oss råd!

  I alla fall, presenningen är trygg!

  Marit

  SvaraRadera
 3. Vilka fina betonglådor. Har ni gjutit dem själva? väldigt snygga.
  /Nina

  SvaraRadera
 4. Yep. Men vid närmare betraktelse kan man få associationer till Barbapapafamiljen eftersom nedre delen på ena lådan har svällt ut lite.

  MEN, lite hängande luktärter löser detta. "Skingra er, skingra er, här finns inget att se" :D

  Marit

  SvaraRadera
 5. I en av mina pallkragar har jag också en sådan där "solroslikande" odling, tänkte vänta ett par veckor till... Sedan skall jag kolla vad som finns där under jorden!

  SvaraRadera
 6. Hallå Billan, bra tänkt att vänta! Man vet aldrig vad som gömmer sig bland rötterna!

  Marit

  SvaraRadera
 7. Våldsam växt på dom solrosorna, men knölarna lär vara goda. Har hört att dom är rena ogräset men i en sån där låda går det väl bra. Har faktiskt lust att försöka... nästa år kanske.

  SvaraRadera
 8. När man känner och jämför dem med solrosorna går det inte att känna någon skillnad, inte för oss i alla fall... grannen har två solrosor precis i närheten och jag vet inte hur många gånger vi har varit där och jämfört med våra ståtliga växter.

  Och Mia, jag tror att du har rätt, de verkar sprida sig rätt mycket!

  Marit

  SvaraRadera
 9. Mums, så gott, med jordärtskocks soppa.

  Kaninbajs är lika bra som hästbajs.
  Gräs som gräs, kväve som kväve, vad är skillnaden.
  Tack för den värmande orden.
  Ha en trevlig vecka.
  Kram.

  SvaraRadera
 10. Inte så pjåkigt att gräva fel och hitta jordärtsskockor. Här skulle det nog mest bli maskrosrötter, eller nåt sånt.

  SvaraRadera
 11. Godmorgon! Hm, härliga närbilder, de där sista, att få sig till livs till frukosten ;-)

  Jordärtskockor alltså. Men jösses - DALTA inte med dem. Vi har funderat många gånger på om jordärtsskockor inte är svaret på matproblemen i världen - de skrämmande produktiva... Och med den bajsgrundningen lär ni få skockor stora som fotbollar! http://arboarkticum.blogspot.com/2009/04/vad-gor-man-med-14-kilo-jordartskockor.html

  Vi har sorten Bianca, som blommar just nu - vilket man säkert har glädje av om man är 3,5 meter lång och kan se blommorna lite bättre än vi andra normallånga...

  SvaraRadera
 12. Härligt misstag, det lär väl inte bli några problem med återväxten iallafall....Vi som har tre kaniner som bajsar hela tiden, och det som vi bara kastar bort....Jag får väl prova, men jag har för mig att det inte skulle vara så näringsrikt.

  SvaraRadera
 13. Jag har ingen annan erfarenhet av jordärtskockor än att köpa på ica och göra soppa på. :)
  Jordärtskockssoppa är i alla fall jättegott!

  SvaraRadera
 14. Hästbajs är bra grejer det, växer som attans hos oss.

  SvaraRadera
 15. Vad gott det ser ut! Jag grävde upp en del av mina litet tidigt förra året. Men i oktober, november var de stora och fina. Bra med lådan. Det går aldrig att bli av med de ickeblommande solrosorna. Jag hittar dem litet här och där. Minsta knöl orkar upp...
  Karin

  SvaraRadera

Genvägar