Kajsa - Thorins Trädgård Mångatan: Köksträdgården del 2
Jag är delvis uppvuxen på landet. Inte för att mina föräldrar var bönder, näe, de arbetade inne i Stockholm City. De slet med sina resor fram och tillbaka och jag & brorsan åkte skolbuss. Det där med ”landet” har nog präglat mig och min inställning till frisk luft, ekologiskt och öppna landskap (urbota romantiskt dravel). Betalar gärna en extra slant på närproducerat och har så gjort ett tag. (Präktigt men helt rätt).
När vi bodde på landet tog jag allt det fina ”lantliga” för givet. Nu när jag står med spaden i villaområdet kämpar jag för att få det sådär lagom shabby-chic –farmer-charm men ändå passa in på vår fina villagata.
Det ligger ju också i tiden att vara jordbrukare. Det är helt ok att bruka jorden på minsta plätt och känna lycka över det som växer. En kille som jag följt genom åren är den läspande Jamie Oliver. Han ligger för det mesta helt rätt och han har såklart värsta gården där han odlar sina grödor. Men han började smått.
Vill minnas att när han bodde i lägenhet så han hade en låda framför sitt köksfönster med hur mycket färska örter som helst. Man kan odla typ var som helst. OH HIMMEL! Vad jag ville ha en likadan örtlåda och nu har jag det = Lycka.
Vi sålde landet. Vi orkade inte med att beskära 11 äppelträd varje år eller för den delen klippa den alldeles för stora gräsmattan. Jag och brorsan (Se Vintergatan) blev med hus inne i stan (I det här fallet Enköping). Innan vi lämnade all nostalgi grävde jag och mannen upp en massa plantor och ett sånt där surkörsbär, min pappa sa: ”Ta inte det där trädet det kommer sprida sig över hela tomten”. Nåja, nu står det så fint på muren utanför kökslandet och påminner mig om landet. (Trädet på fotona)
Jag och brorsan är lika dumma koldioxidutsläppare som våra föräldrar, men vi kör åtminstone diesel med låg förbrukning när vi pendlar till storstaden.
/Kajsa
Steg 1:
Få en idé!
Steg 2:
Hitta en slänt och en massa natursten. Om man inte hittar natursten går det att beställa sten från vilket grustag som helst.
Steg 3:
Hitta en stark karl som älskar att lyfta sten och vill bygga kallmur
Steg 4:
Hitta en stark kvinna som orkar köra dit fyllnadsmassa och peppa den starke mannen att fortsätt sitt oerhört viktiga jobb att lägga sten.
Steg 5:
Lägg markduk och täck med sättsand och sten.
Växter: Timjan mellan stenarna. Murreva.
Vad snyggt! Det trädet kommer nog att trivas som aldrig förr!!! Annars.... ;-) Ha det gott! /Ruben
SvaraRaderaPS Jag hade nog inte klarat av fjärilen, trots att jag har Nationalnyckelns bok om just fjärilar hemma, hade jag inte varit säker.
Så snyggt. Är ju så kul att fixa och dona. Skulle vilja förändra mycket i vår trädgård. Ska faktiskt försöka ägna några mörka vinterkvällar till att planera trädgården inför nästa sommar.
SvaraRaderaHa det bra!
Kram Ullis
Hallå Ruben, Rovfjäril kanske inte är det första man tänker på och det fanns ju så många variationer, två prickar, tre prickar... tur att Naturhistoriska har sin sida också.
SvaraRaderaUllis, det är så kul att kolla på trädet i Kajsas trädgård, den har ju växt något enormt och fått en sådan snygg krona, utbredd och perfekt storlek.
Marit
Så fint det blev. Om detta hade varit i min trädgård hade jag nog fått jobba hårt med andra delen av steg fyra ;-)
SvaraRaderaFantastiskt! Alla dessa starka människor! (och nu kivas arboarkticerna om vem av dem som är MINST stark och vems fel det är att alla våra projekt oftast stannar på skrivbordsstadiet - till slut enas vi om att det är vår ARBETSGIVARES fel, som avkräver all vår energi)
SvaraRaderaSå snyggt Kajsa, riktigt inspirerande och kul att se bilder steg för steg.
SvaraRaderaJenny
Kära arboarkticumvänner, självklart är det er arbetsgivares fel att ni inte får tillfälle att fullfölja alla era fina och välgenomtänkta trädgårdsplaner. Skynda er att säga upp er och utöka bloggandet!
SvaraRadera;D
/Marit
Ja, men nu blev jag ju förstås tvungen att kika in här.
SvaraRaderaFin blogg!
Vad många fina trädgårdsbloggar det finns!
Hallå där Mikaela "Vuxenpoäng" Stigsdotter Larsson, trevligt att du kollar in hos oss också. Med tanke på din nyfunna trädgård så kanske just trädgårdsbloggar är något att lägga in bland favoriter. ;D
SvaraRaderaMarit
Tack för ditt besök på min blogg. Brukar alltid återgälda ett besök, och kom på det nu att jag totalt glömt bort dig. Men bättre sent än aldrig. :)
SvaraRaderaFina bilder säger jag som är en riktig naturmänniska och älskar landet över allt annat.
Vinkelevink
Jag gillar framförallt arrangemanget på sista bilden i ditt inlägg! Skitsnyggt! Är det backtimjan?
SvaraRaderaKarin
Grymt snyggt!!!! Oj, så vill jag göra... *ho-ho, maken, vet du vad?* fniss.... nä, den stenen får jag bära själv :) Men vilken ide jag fick av dig nu! Jag som skall göra en förändring i min skogsbacke, för jag var ju så dum att plantera 3 Rönnsumak (jag älskar trädet!) och tänkte mig en lund-rabatt under.... på en skala - hur intelligent med tanke på alla rotskott? Skygglappar på - det drabbar inte mig... hur som helst, bort skall de och lite nyskapande.... Sten har jag gott om på landet (gammalt stenbrott) så det är ju bara att ta med sig sten hem. Jäklar vad fint det blev hos er! Om jag vore ledig, om jag hade sten, om jag inte hade ont i handen.... Må så gott, 8`)
SvaraRaderaHallå! Tack snälla för härliga inlägg "hemma hos mig". Kanon med fler som inte räds stora projekt, grym lösning för sluttningen... vore kul att se den live :)
SvaraRaderaDet vore riktigt bra med fler skribenter till Garden for dummies! Ska sätta upp en liten färdplan... men var så säker... jag återkommer!
TjinglIng
Bra, bättre och bäst !!! Wow! och den stenläggningen med timjan..........
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaoj så bra det blev!
Vi har tomten full med sten så egentligen är det väl bara att se ut en bra plats och kopiera din idé rakt av! :)
Förutom att det ser himla snyggt ut så kan jag bara tänka mig doften av timjan...
Så snyggt ja jag menar alla bilder och olika stadier i förvekligandet.
SvaraRaderaKram Marie:)
Underbart inlägg! Jag har också en slags lantkänsla – och jag är ett förortsbarn. Men några återkommande sejourer på svenskt sommarland, så är man väl såld för livet. Stenpartiet blev precis som du ville – lite lagom av båda världar tycker jag. Och timjan mellan stenarna är ursnyggt. Bra jobbat, båda två!
SvaraRaderaTrägårdsvänner och bloggare, Tack för alla glada tillrop, kul att ni gillar ideérna! det som är så bra med timjan är inte bara att det är en ypperlig marktäckare, doftar underbart, går att använda i maten, går att gå på och går att dela hur mycket som helst. Snart är det helg och då ska jag i alla fall ut och gräva och snusa på en timjan! PS! Jag är orehört glad att ha en man som gillar tunga stenar....
SvaraRaderaVad trevligt det vart och med timjan.Bra idé//Britt
SvaraRadera