Thorins TrädgårdKlicka här för att komma till startsidan för Thorins Trädgård Om Thorins Trädgårdar Maila mig Dagens bild Kolla på Sara och Theas foton Från ax till limpa Snygga kombinationer Marits favoriter Klicka här för att komma till startsidan

Svin och sköldpaddsörter

Thorins Trädgård sköldpaddsört
Svinigt skötta

Jag har två sorters sköldpaddsörter Chelone obliqua ‘Alba’ ovan och den okända rosa nedan (årets perenn 2004).

Den senaste har endast en blomstängel men är kraftigt växande. Jag fick den av Sofie i påskas när vi gick vår traditionella trädgårdsrunda och kollade jordiga rabatter utan växtlighet. Ändå kan en promenad ta en ganska lång tid, trots avsaknaden av växter och det faktum att vi knappt har hunnit komma igång med trädgården. Men i mitt huvud är trädgården redan uppväxt och lummig, och planer kan man alltid prata om. Både deras och våra.

Och under april, när vårkänslorna och förväntningarna inför trädgårdssäsongen verkligen är på topp, är jag som en kalv på vårbete. Tänker på då jag växte upp på landet och man släppte ut suggorna efter en vinter i lagården. Jag kopplar deras glädjefulla skutt ut i naturen med alla trädgårdsintresserades lyckorus när aprilsolen börjar smeka jorden och göra den mer medgörlig. (och glädjefullt hoppar runt i trädgården)

Men nu är det september och sköldpaddsörten blommar. Nu när jag läste mer om den såg jag att våra stackarna har haft det lite svårt i sommar. Fuktigt och sol ska de ha, soligt och torrt är vad de har fått, trots allt regn. Svindåligt planterade helt enkelt. Men vackra.

/Marit, glädjefullt hoppandes på att våren snart ska komma... (är det för tidigt att börja vänta redan?)


Thorins Trädgård sköldpaddsört

4 kommentarer:

 1. ...men det är ju fortfarande sommar, lite grann iallafall

  SvaraRadera
 2. Det blir en lång väntan.... men å andra sidan behöver du inte vänta till ingen nytta, för det är alldeles säkert att våren kommer till slut. =)
  Jag har fått en brokbladig sköldpaddsört, men kan inte hitta någon namnsort som är brokbladig. Är den kanske inte "uppfunnen" än?
  /Helen

  SvaraRadera
 3. Fuktigt har dom iallefall fått det hos mig, men sol, hm, jo nu i det sista. Jag har en rosa(och en vit..) som jag någonstans noterat namnet på men hittar det inte nu när jag letar... Stiliga bilder på Chelone obliqua, det är nästan så du omvänder mig, det har inte direkt varit mina favoriter i rabatten, men, jag har ju ändrat åsikter förr så...
  Storhjortetrøst heter visst rosenflockeln på norska, då är det svenska namnet finare, och det nya fotografiet samman med gräset- supert!! Nu hoppas jag bara att trädgårdsmästaren har dom på lager,om inte annat så till våren, dom två vill jag också ha :)

  SvaraRadera
 4. Jaha, de vill alltså ha det fuktigt också. Mina sköldpaddsört planterades i våras både torrt och soligt. Jag får tänka om helt enkelt, det är inte helt ovanligt att jag måste flytta mina plantor.

  SvaraRadera

Genvägar