Thorins TrädgårdKlicka här för att komma till startsidan för Thorins Trädgård Om Thorins Trädgårdar Maila mig Dagens bild Kolla på Sara och Theas foton Från ax till limpa Snygga kombinationer Marits favoriter Klicka här för att komma till startsidan

Thorins Trädgård Mångatan: Slanor, slynor och potatisland

Det är mars i Uppland och ingen vår i sikte. Vad ska man göra i trädgården? Tittar på en galen engelsman på tv som springer mellan sina trädgårdsland och köket. När vi tittar ska han till att koka färskpotatis. Han är fullständigt galen, men det ser gott ut.

Vi vill också vara galna och äta färskpotatis. Vi åker och köper sättpotatis och startar förgroning. Jag tror vi börjar en aning för tidigt, jag vet nu bättre och man ska låta dem ligga max i tre-fyra veckor. Vi lät potatisarna ligga i säkert 4-6 veckor. Familjen sparade de coola svarta mjölkpaketen som Arla tog fram till ”Earth Hour” och satte ner potatisarna i mjölkpaketen för att de skulle få rötter.

Äntligen var jorden så varm att man kunde gräva och vad vi grävde och hittade sten efter sten. Mannen kände sig som en småländsk bonde. Nåväl efter mycket slit började vi mylla jorden med kompost, tanken var att göra en riktig djupsäng av kompost och lera. Därefter öste vi på med välbrunnen hästskit för att sist hälla på vanlig jord. Det blev ju snyggt bara det.Mannen har alltid önskat att få göra ett pilstaket ett sånt där som de har runt köksträdgården i England. Sagt och gjort, han tog med sig barnen och gick till skogs för att hitta riktigt bra slanor. När slanorna var på plats satt slynorna och titta på… näe, jag tog ett glas vin och vips så var staketet klart.I mitten av potatislandet har jag planterat sockerärtor. Jag återkommer när det är dags att proväta. Innan dess ska jag träna upp flåset så jag kan springa in till köket och koka delikatesserna. Nu ska jag ut och gräva. Vi håller på med nästa projekt i idyllen återkommer om det.

Potatissorter:
Tidiga: Marie, Anganoine
Lite senare: Juliette, Cherie

/Kajsa

6 kommentarer:

 1. Finns det en chans att du tar du med lite färskpotatis till Thorins Trädgård - Landet vid midsommar?

  Snyggt med slanorna!

  /Marit

  SvaraRadera
 2. Tack för titten hos mig! Då hittade jag ju hem till dig!
  Härliga bilder från er trädgård - och huset ser ju hur tjusigt ut som helst!
  Lycka till med trädgården och potatisen.
  Kram
  Ann

  SvaraRadera
 3. Hej Ann, det är min kära vän och svägerska Kajsa som har satt potatis, likaså min mans kusin Sofie, även hon en god vän.

  Alla vi är entusiastiska thorinträdgårdsvårdare med olika förutsättningar och olika inriktningar.

  Vår trädgård drog igång 2005 med fyllnadsjord och struktur, Kajsa ligger cirka 1,5 år före med sin tomt och Sofie utvecklar två etablerade tomter, dels den på landet, dels en i Stockholm.

  På denna blogg samlar jag våra trädgårdsprojekt och bilder för inspiration och även för att vi ska få tips från andra trädgårdsentusiaster.

  /Marit

  SvaraRadera
 4. Nu hoppas vi på friska, goda å många nypotäter!

  SvaraRadera
 5. Kajsa! Det verkar som jordförbättring är årets stora trend ;) Våra potatisar har kommit upp så smått. Hur går det för er? Det ser super prydligt ut på bild - jättetrist att vi inte hann med ett trädgårdsmöte live i Söndags - det blir fler tillfällen. Har plockat upp en liten hägg till dig hur som helst. Kram Sofie

  SvaraRadera
 6. Kul och hitta hit. Här var det trädgårdsjobb,
  spännade att följa.
  ha det gott
  Annika

  SvaraRadera

Genvägar