Thorins TrädgårdKlicka här för att komma till startsidan för Thorins Trädgård Om Thorins Trädgårdar Maila mig Dagens bild Kolla på Sara och Theas foton Från ax till limpa Snygga kombinationer Marits favoriter Klicka här för att komma till startsidan

Veckans höjdare: Rostips önskas!Veckans höjdare: Så här såg det ut bredvid gången mot vårt hus i mars. Niklas hade precis gjort betongkanten som markerar övergången mellan rabatt och plattor och jag funderade på vilka växter som skulle passa där samt hur rabatten skulle vara formad.

Jag tycker att det är lite svårt att skapa rabatter när de inte har något att "förhålla" sig till. Men här finns stora stenar, en tydlig betongkant samt en stor ek. Bra förutsättningar för en rolig rabatt. (Förutom att eken skräpar ner så mycket).

En dag slog det mig, buxbom och doftande rosor skulle komplettera de växter som redan finns där (bland annat stenpartiväxter, rosen 'Golden Wings', nya pionen för året, 'White Whings' och en massa olika kärleksörter).

Först hade jag tänkt att det skulle bli en honungros. När jag läste om den stämde alla förutsättningar förutom att den blir enormt stor. Därför skulle jag behöva ha lite tips på en vit ros som doftar och som inte blir högre än cirka två meter. Det gör inget om den har gula inslag.I veckan har vi grävt upp rabatten och planterat tjugo buxbomplantor, skapat en stig med sprängsten samt piffat upp området till våra grannars (antar vi) stora förtjusning. De har nämligen haft utsikt mot en slänt fylld med stenar och ogräs. Inte roligt, men tomtens storlek på drygt 1400 kvadrat kombinerat med lite tid, har inneburit att vi gjort ett område åt gången.


Jag är mest förtjust i gången. Super!!!! Och så finns det tre sittstenar där man kan ta det lugnt med glas vin i handen och kolla på pionen som växer. Nice. Planen är att ordna sittplatser runt varje område med växter. Men det är så rackarns tungt med stora stenar.


Gången ramar in rabatten fram till stenpartiet, jag ska försöka ta en översiktsbild imorgon. Jag gillar stenar och stenpartier. Tack vare stengången blir det en naturlig övergång mellan stenparti och rabatt. Sedan blev det en lyckad mix med (ogräs nästan) vallmon och randgräset. Ogräskommentaren kan stå för dem båda men främst för vallmon. Jag älskar vallmo men nu har jag blivit tvungen att slänga bort vallmo för att de tar över.


15 kommentarer:

 1. Jättesnyggt! Gillar också sten i kombination med växter,speciellt randgräs och buxbom. Har inget tips på vit ros men det finns en underbar gul som heter Alchymist,fast den kanske blir högre än 2 meter, min har inte riktigt tagit fart ännu så det beror säkert på hur den står. Lycka till! Jenny

  SvaraRadera
 2. Har du en bild får du gärna maila mig på maritthorin@hotmail.com. Jag har en gul ros i rabatten och den har enkla blomblad.

  De tre pioner jag har köpt på trädgårdsmässan i Kista visar tendenser på knoppar redan. OM det är fallet är en av dem i rabatten ovan och då ska det bli spännande att se hur pionen och den befintliga rosen kompletterar varandra.

  Men något som jag lärt mig, allra helst från ännu en trädgårdstokig Thorin, är att det alltid går att flytta på en växt, bara man gör det i rätt tid.

  /Marit

  SvaraRadera
 3. Vilken spännande plantering ni håller på att göra! Snyggt med stenarna! Jag har ingen erfarenhet av vita rosor, men kan tipsa om Allt om trädgårds rosforum (och roslistan). Jag har alltid fått bra svar när jag frågat om rostips!
  http://www.alltomtradgard.se/forum/forum.xml?forum_id=12
  Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Kanon, där ska jag kolla. Jag blev så himla besviken att jag inte kunde ha honungsrosen. Hade sett fram emot honungsdoften på vägen in mot huset.

  MEN, det kanske finns hopp, jag kan skapa en ny rabatt/plats där den kan vara.

  /Marit

  SvaraRadera
 5. Tack för kommentaren hos mig så jag hittade hit :) Det ser ut som en jättefin trädgård med massa sten - här får jag mycket inspiration! (Vi håller på att anlägga trädgård) Om bilderna hos mig - ja visst är det häftigt med sådana mäktiga himlar! Bilderna är faktiskt inte heller redigerade förutom att jag lagt till min lilla logotype på dem! :)

  SvaraRadera
 6. Vad kul att ni håller på att anlägga en trädgård. Vi köpte vår tomt och byggde hus 2004. Inflyttning december 2004. Kolla under Vilda planer så ser du hur vår tomt såg ut våren 2005. Helt galet. Och ändå tycker jag att vi inte har hunnit något under dessa år men fyllnadsmassor och gräs tar tid och resurser.

  Under tiden har jag haft några "dagis" igång och i år har jag äntligen börjat planera rabatter. Nu är det ju läge att dela och föröka också vilket är kul :D

  SvaraRadera
 7. Röstar på nån fin rosa schlagerros!

  SvaraRadera
 8. Låter som en starkt rosa ros. Rabatten innehåller en gul ros med enkla kronblad, orange vallmo och vita marktäckare. Kan bli en ordentlig färgexplosion i så fall. Men det kanske är snyggt mot det vita huset och om man hittar en ros med annan blomningstid.

  /Marit

  SvaraRadera
 9. Hej, har tyvärr ingen bild på min, den har inte tagit sig så bra här. I trädgården vi hade innan hade jag också en och den var jättefin, ca 2 meter, gulrosa blommor och doftade ljuvligt! Hittade några bilder på länken nedan, hoppas det kan hjälpa dig!
  http://www.alltomtradgard.se/roslistan/alchymist/
  Jenny

  SvaraRadera
 10. Hej Jenny, jag kollade på länken, på vissa bilder har den inslag av "rosa schlagerros" som Daniel röstar på, och så har den också det gula som kan binda ihop rabatten.

  Så här beskrivs den i forumet: I zon 1-2 blir denna ros ett färgstarkt, väldoftande och en rejäl klättrare i trädgården. Engångsblommande, men blommar länge.Vassa taggar.

  Hur länge har du haft din ros planterad?

  /Marit

  SvaraRadera
 11. Fördelen med stenar är att solens värme lagras i dem och dels gör det att en del vårblommor kommer tidigt samt att värmen ligger kvar i sten länge.

  Tänker på Bojans stora rosbuskage på Kulla som jag tror var rosa och bredde ut sig ordentligt.

  Pion tror jag är den blomma man inte skall plantera om.

  SvaraRadera
 12. Hej Eva, vet du vad det var för rosor?

  /Marit

  SvaraRadera
 13. Hallå Daniel, jag kollade din blogg och ser att du verkligen gillar rosa. :D

  /Marit

  SvaraRadera
 14. Hej igen, såg din fråga först nu. Jag planterade min för et par år sedan men hade otur med ett dåligt exemplar så vi fick byta den till en ny. Den har jag haft ca ett år så den har inte riktigt kommit igång och klättra. Men rosorna är fantastiska, gul-aprikos-rosa, doftar mycket. Den jag hade i min tidigare trädgård blommade enormt efter två år.
  Jenny

  SvaraRadera
 15. Jennny, jag får helt enkelt åka iväg till en trädgårdshandel med stort utbud av rosor och kolla och lukta.

  Jag trodde inte att det skulle vara så här svårt att välja faktiskt :D

  /Marit, i valet och kvalet

  SvaraRadera

Genvägar